Putna apoteka za letovanje

Svi se radujemo sezoni godišnjih odmora i odbrojavamo dane do putovanja sa prijateljima ili porodicom i stvaranju novih uspomena. Da vam zdravstvene tegobe ne bi zadale glavobolju i poremetile odmor, važno je da pre puta pripremite i putnu apoteku, bilo da putujete sami ili sa decom.

Kako biste predupredili, ublažili ili otklonili tegobe, vaša putna apoteka bi u zavisnosti od tegoba trebalo da sadrži:

1. Lekove protiv mučnine u vožnji za osobe koje imaju takvih problema. Obratite pažnju da pred sam put i tokom puta unosite laganu hranu sa češćim, a manjim unosom tečnosti. Tablete protiv mučnine i povraćanja tokom vožnje (dimenhidrinat,npr. Dimigal) možete popiti pola sata pred polazak na put. Ovaj lek se ne preporučuje deci mlađoj od 2 godine, s obzirom da izaziva pospanost.

2. Lekove protiv bolova i povišene temperature. Povišenu temperaturu, sa minimalno neželjenim efektima, snižavaju lekovi kao što su Paracetamol (Febricet, Eferalgan…) ili ibuprofen (Brufen). Pored sirupa treba poneti i čepiće (supozitorije) paracetamola. Čepići su veoma važni kada dete povraća ili jednostavno neće da proguta sirup.

3. Lekove protiv dijareje i stomačnih tegoba, kao što su medicinski ugalj ili Smecta za decu ili preparati za obnavljanje crevne flore koje mogu koristiti i deca i odrasli (Probiotic, Linex). Preporuka je da zbog promene sredine par dana pred put, kao i tokom celog odmora, uzimate preparat na bazi probiotika. Uz ove lekove neophodno je koristiti i rastvor za nadoknadu tečnosti (Orosal, Rehidran).

4. Tablete ili sprej za dezinfekciju usta i grla kao prva pomoć pri peckanju i bolu u grlu (Tantum verde, Septolete, Strepsils…) Stavite u putnu apoteku biljni sirup protiv kašalja koji deluje na obe vrste kašlja (i suvi, i produktivni).

5. Sredstvo za dezinfekciju površinskih rana. Uvek treba misliti na male nezgode, pa na put trebate poneti antiseptički rastvor za ispiranje rane (povidon jod, hidrogen) kao i antibiotsku mast (Enbecin, gentamicin). Trebaće vam i par sterilnih gaza i hansaplast.

6. Lekovi protiv osipa i alergija. Za smirivanje iritirane kože u putnoj apoteci trebalo bi da imate kremu sa pantenolom. Kod alergija će pomoći krem, gel ilimast na bazi antihistaminika. Kod burnijih reakcija možete uzeti tablete ili sirup protiv alergije na bazi antihistaminika (Xyzal, Claritine, Pressing).

7.  Crvenilo i krmeljanje očiju. Do ovog problema najčešće dolazi zbog iritacije očiju peskom. Potrebno je isprati iritirano oko fiziološkim rastvorom. Kod izraženijih tegoba pomoći će 3% rastvor borne kisleline  za oči i antibiotska mast za oči.

8. Opekotine. Da bi izbegli pojavu opekotina od sunca, potrebno je zaštititi kožu vodootpornim preparatom namenjenim za zaštitu kože sa faktorom zaštite od UV zračenja 50. Preparat treba nanosti na kožu svaka 2h. Bebe do 6 meseci ne treba direktno izlagati sunčevom zračenju. Ukoliko se i pored redovne primene preparata za zaštitu od sunca pojave opektine, možete ih tretirati Jekoderm mašću ili Jomelopom.

9. Ujedi insekata. Ponesite i redovno nanosite repelent (preparat za zaštitu od ujeda insekata u vidu spreja, gela ili stika). Ukoliko do ujeda ipak dođe, da ublažite tegobe na koži možete koristiti antihistaminski krem ili gel na prirodnoj bazi (Hiperhama gel). Kod burnije reakcije popijte sirup ili tablete protiv alergije.

Putna apoteka mogla bi da sadrži i toplomer, preparate protiv prehlade (Fervex, Coldrex), vlažne maramice, sredstvo za dezinfekciju ruku itd.

Važno je da svi lekovi uvek budu u originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu i sa prekontrolisanim rokom trajanja, odvojeni od drugog prtljaga. Takodje, ako putujete u inostranstvo, važno je znati kakva je regulativa o nošenju lekova u toj zemlji i vodite računa da se većina lekova može podići samo uz lekarski recept, pa je potrebno znati internacionalni nezaštićeni naziv leka (manjim slovima naznačen na kutiji ispod imena leka ili u zagradi) i oblik leka.