U borbi protiv komaraca

Leto nam, pored lepog vremena i mogućnosti da više vremena provodimo u prirodi, sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca. U Ovom periodu je zaštita protiv krpelja i komaraca posebno bitna, jer pored neprijatnog svraba koji nastaje na mestu uboda, putem njih može doći i do širenja zaraza. 

Šta su repelenti?

Repelenti su supstance prirodnog ili sintetskog porekla koje odbijaju insekte od sletanja na povšinu na koju su nanešene, čime ujedno sprečavaju insekte da ubodu čoveka. Za razliku od insekticida ovi preparati ne ubijaju insekte nego ih odbijaju. Nisu svi repelenti jednako efikasni u borbi protiv svih vrsta insekata. Zbog toga je jako bitno prvo odrediti protiv kojih tačno insekata nam je potrebna zaštita. Efikasnost ovih preparat zavisi od više faktora. Na efikasnost preparata mogu uticati vrsta repelenta i njegova koncentracija u datom preparatu. Pored ovoga na efikasnost mogu uticati znojenje, izlaganje vodi, povišena temperatura i vetar.

Koje vrste repelenta postoje?

Na našem tržištu postoje preparati sa sintetskim repelentima, poput dietiltoluamida (DEET) ili ikaridina (KBR 3023) i prirodni. Sintetski  repelenti  deluju duže, imaju širi spekar i ređe dovode do iritacije kože. Za ljubitelje prirodnih preparata, tu je alternativa u vidu etarskog ulja lavande, limunove trave ili eukaliptusa. Mogu se naći u obliku stika, spreja, kremova, gelova, vlaznih maramica i narukvica.

Kako pravilno naneti preparat?

  • Za maksimalan efekat ovih preparata moramo se pridržavati uputstva, vodeći računa o načinu nanošenja I dužini dejstva repelenta.
  • Repelenti u obliku stikova, sprejeva, kremova i gelova nanose u tankom sloju direktno na kožu, a ne na odeću.
  • Pri samom nanošenju izbegavaju se naravno oči i usta, a pri nanošenju na lice preparat se prvo nanosi na dlanove, rastrlja, pa tako sa dlanova na lice. Nikako ne stavljate repelente direktno na lice!
  • Nikada ne nanosite na oštećenu kožu, rane, posekotine, ogrebotine ili iritiranu kožu. 
  • Ukoliko je neophodno da se zaštitimo od sunca i od insekata, onda prvo nanesite zaštitu od sunca pa repelent.
  • Kada se vratimo iz prirode naravno neohodno je repelent sprati sa tela, a odeću koja je bila sa njim u kontaktu neophodno je oprati

Retko se dešava da se javi oticanje, alergija ili povišena temperature tada treba da se javite vašem lekaru.